Ostrygi, topinambur, czekolada i werbena pospolita.

Co mają wspólnego ?

Według powszechnej opinii to afrodyzjaki.

Chcecie spróbować jak działają? Zapraszamy na niezwykle warsztaty kulinarne.

Razem będziemy przygotowywali, gotowali i smakowali w niezwykłej scenerii domu XVII- wiecznego kupca gdańskiego Zachariasza Zappio. Poznacie sekrety miłosnej kuchni jednego z najświetniejszych dawnych portów Europy: Gdańska.

Potem wspólnie zjemy ekskluzywny 8 daniowy lunch.

W menu między innymi ostrygi w 3 smakach, zupa- krem z topinamburu z chipsami, kurczak z czekoladą i niezwykły selerowy deser.

Degustację wina podczas lunchu poprowadzi ceniony sommelier Witold Makowski.

 

Kiedy: 10.02.2018, g.11.00-14.00 i 11.02.2018, g.11.00-14.00

Gdzie: Dom Zahariasza Zappio, 80-840 Gdańsk OLD TOWN Świętojańska 49

 

Koszt składników: 100 pln/ osoba/200pln para –

( w cenie 1 butelka wina, do wyboru białe, czerwone/ na parę jako prezent walentynkowy na wynos J) płatne przed warsztatami.

Limit miejsc 16 par

 

PROWADZĄCY:

 Michał Turek – dziennikarz, PR-owiec i kucharz. Prowadził audycję kulinarną Turek Pomoże Od Kuchni: https://www.facebook.com/TurekPomozeOdKuchni. Kieruje FUNDACJĄ Plaster, która  skupia się głownie na edukacji i zmianie nawyków żywieniowych dzieci i rodziców z różnych środowisk: http://www.fundacjaplaster.org.pl/.

Kontestator rzeczywistości, badacz jej smaków, zapachów i odcieni. Jego pasja: człowiek, w każdym ze swoich wymiarów. Tropił go  w dzikich Karpatach, szukał na dnie słowackich jaskiń i  w katakumbach pod Długim Targiem w Gdańsku. Pasjonat Teorii Chaosu, własnoręcznie wyrabianych wędlin i dobrego napitku sprzed wieków. Wychowawca, niestrudzony badacz dawnych recept kulinarnych. I teraz kiedy to czytacie zapewne Michał Turek myśli co i dla kogo ugotuje jutro.

Paweł Pawluk:

Przez 10 lat gotował  na statkach na Morzu Karaibskim. Tam poznał niezwykłe połącznia kuchni miłosnej. Przez kilkanaście lat pracował też w najlepszych restauracjach w Polsce.